Konkurs Najlepszy uczeń w zawodzie Cukiernik i Piekarz 2017

Etap wojewódzki XXII Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Piekarz i Cukiernik    

pod patronatem

Lubuskiego Kuratora Oświaty

Cechu Rzemieślników i Przedsiębiorców w Gorzowie Wlkp.

Izby Rzemiosła i Przedsiębiorców w Gorzowie Wlkp.

 

odbył się 21 stycznia 2017 r. w Zespole Szkół Gastronomicznych  im. Febronii Gajewskiej-Karamać   w Gorzowie Wlkp..

Temat przewodni obecnej edycji turnieju: „W krainie dobranocek”.

 

Sponsorami Turnieju byli: Cech Rzemieślników i Przedsiębiorców w Gorzowie Wlkp., Izba Rzemiosła  i Przedsiębiorców  w Gorzowie Wlkp., Cukiernia „ŚNIEŻKA” Jan Frank ul. Chrobrego 29A, 66-400 Gorzów Wlkp., Piekarnia Leszek Wojtkowiak ul. Mickiewicza 52, 66-450 Bogdaniec, Rada Rodziców przy Zespole Szkół Gastronomicznych im. Febronii Gajewskiej-Karamać   w Gorzowie Wlkp.

Etap wojewódzki składał się z części teoretycznej i praktycznej.

Część teoretyczna obejmowała test opracowany w oparciu o obowiązujący program nauczania dla zawodów cukiernik i piekarz z zakresu przedmiotów zawodowych i zajęć praktycznych –przygotowany  przez Komitet Główny Turnieju. Część praktyczna polegała na sprawdzeniu umiejętności uczniów związanych z produkcją wyrobów cukierniczych i piekarskich. Uczniowie  w zawodzie cukiernik wykonywali tort zgodne z tematyką turnieju, ciastka bankietowe i figurki z masy cukrowej, a w zawodzie piekarz: chleb okolicznościowy zgodny z tematyka turnieju, chałki i bułki.

Ocenę wykonania zadań przeprowadziła komisja wojewódzka powołana przez Komitet Główny Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik i Piekarz we Wrocławiu.

Wyniki eliminacji wojewódzkich Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik:

Miejsce

 

Nazwisko i imię Szkoła Teoria

Ilość pkt

Praktyka

Ilość pkt

Suma
1  

DANIEL ROMANOWSKI

 

Zespół Szkół Gastronomicznych

im. Febronii Gajewskiej-Karamać ul. Okólna 35               66-400 Gorzów Wlkp.

23 66 89
2  

MARCIN LISZKIEWICZ

Zespół Szkół Gastronomicznych

im. Febronii Gajewskiej-Karamać ul. Okólna 35               66-400 Gorzów Wlkp.

 

17 68 85
3  

MAJA JASIŃSKA

Zespół Szkół Gastronomicznych

im. Febronii Gajewskiej-Karamać ul. Okólna 35               66-400 Gorzów Wlkp.

 

15 66 81
4  

DOMINIK KRAWCZYK

Zespół Szkół Odzieżowych   im. Krzysztofa Kieślowskiego   ul. Śląska 64c

66-400 Gorzów Wlkp.

 

 

18 58 76

 

 

 

 

 

 

 

 

Wyniki eliminacji wojewódzkich Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Piekarz:

Miejsce

 

Nazwisko i imię Szkoła Teoria

Ilość pkt

Praktyka

Ilość pkt

Suma
1 DAWID CZAPLEWSKI Zespół Szkół Gastronomicznych

im. Febronii Gajewskiej-Karamać ul. Okólna 35               66-400 Gorzów Wlkp.

18 64 82
2  

CEZARY STYCZYŃSKI

Zespół Szkół Gastronomicznych

im. Febronii Gajewskiej-Karamać ul. Okólna 35               66-400 Gorzów Wlkp.

 

15 66 81
3  

KRYSTIAN RABA

Zespół Szkół Odzieżowych im. Krzysztofa Kieślowskiego   ul. Śląska 64c

66-400 Gorzów Wlkp.

14 52 66

 

Do  etapu ogólnopolskiego zostali zgłoszeni  uczniowie, którzy w etapie wojewódzkim Turnieju zdobyli co najmniej 80 punktów możliwych do uzyskania.

Komitat Główny Turnieju przeprowadza kwalifikacje kandydatów do III etapu do 28.02.2017 r.      [email protected] , www.zsz5wroclaw.hom.pl

 

XXII TURNIEJ NA NAJLEPSZEGO UCZNIA W ZAWODZIE PIEKARZ I CUKIERNIK

 

 Decyzją Komitetu Głównego Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Piekarz i Cukiernik   do finału Turnieju zostali zakwalifikowani  uczniowie z klasy trzeciej ZSZ nr 3, którzy w etapie wojewódzkim uzyskali ponad 80% punktów możliwych do uzyskania:

  • w zawodzie piekarz:
  1. Dawid Czaplewski z  Piekarni Ryszard Ostap   Mieszka I 53, Gorzów Wlkp.
  2. Cezary Styczyński z Piekarni Erhard Szypiórkowski Kosynierów Gdyńskich 63,    Gorzów Wlkp.
  • w zawodzie cukiernik:
  1. Daniel Romanowski z Cukierni  „ŚNIEŻKA” Jan Frank  Chrobrego 29A,   Gorzów Wlkp.
  2. Marcin Liszkiewicz z Cukierni „JUTRZENKA” Kazimierz Adamkiewicz  Słoneczna 7a,  Gorzów Wlkp.

Serdecznie gratulujemy i życzymy  sukcesów podczas finału ogólnopolskiego, który odbędzie się  w dniach  3-5 kwietna 2017 r. w Wrocławiu.