Etap wojewódzki XXII Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Piekarz i Cukiernik
pod patronatem
Lubuskiego Kuratora Oświaty
Cechu Rzemieślników i Przedsiębiorców w Gorzowie Wlkp.
Izby Rzemiosła i Przedsiębiorców w Gorzowie Wlkp.
odbył się 21 stycznia 2017 r. w Zespole Szkół Gastronomicznych im. Febronii Gajewskiej-Karamać w Gorzowie Wlkp..
Temat przewodni obecnej edycji turnieju: „W krainie dobranocek”.
Sponsorami Turnieju byli: Cech Rzemieślników i Przedsiębiorców w Gorzowie Wlkp., Izba Rzemiosła i Przedsiębiorców w Gorzowie Wlkp., Cukiernia „ŚNIEŻKA” Jan Frank ul. Chrobrego 29A, 66-400 Gorzów Wlkp., Piekarnia Leszek Wojtkowiak ul. Mickiewicza 52, 66-450 Bogdaniec, Rada Rodziców przy Zespole Szkół Gastronomicznych im. Febronii Gajewskiej-Karamać w Gorzowie Wlkp.
Etap wojewódzki składał się z części teoretycznej i praktycznej.
Część teoretyczna obejmowała test opracowany w oparciu o obowiązujący program nauczania dla zawodów cukiernik i piekarz z zakresu przedmiotów zawodowych i zajęć praktycznych –przygotowany przez Komitet Główny Turnieju. Część praktyczna polegała na sprawdzeniu umiejętności uczniów związanych z produkcją wyrobów cukierniczych i piekarskich. Uczniowie w zawodzie cukiernik wykonywali tort zgodne z tematyką turnieju, ciastka bankietowe i figurki z masy cukrowej, a w zawodzie piekarz: chleb okolicznościowy zgodny z tematyka turnieju, chałki i bułki.
Ocenę wykonania zadań przeprowadziła komisja wojewódzka powołana przez Komitet Główny Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik i Piekarz we Wrocławiu.
Wyniki eliminacji wojewódzkich Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik:
Miejsce
|
Nazwisko i imię | Szkoła | Teoria
Ilość pkt |
Praktyka
Ilość pkt |
Suma |
1 |
DANIEL ROMANOWSKI
|
Zespół Szkół Gastronomicznych
im. Febronii Gajewskiej-Karamać ul. Okólna 35 66-400 Gorzów Wlkp. |
23 | 66 | 89 |
2 |
MARCIN LISZKIEWICZ |
Zespół Szkół Gastronomicznych
im. Febronii Gajewskiej-Karamać ul. Okólna 35 66-400 Gorzów Wlkp.
|
17 | 68 | 85 |
3 |
MAJA JASIŃSKA |
Zespół Szkół Gastronomicznych
im. Febronii Gajewskiej-Karamać ul. Okólna 35 66-400 Gorzów Wlkp.
|
15 | 66 | 81 |
4 |
DOMINIK KRAWCZYK |
Zespół Szkół Odzieżowych im. Krzysztofa Kieślowskiego ul. Śląska 64c
66-400 Gorzów Wlkp.
|
18 | 58 | 76
|
Wyniki eliminacji wojewódzkich Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Piekarz:
Miejsce
|
Nazwisko i imię | Szkoła | Teoria
Ilość pkt |
Praktyka
Ilość pkt |
Suma |
1 | DAWID CZAPLEWSKI | Zespół Szkół Gastronomicznych
im. Febronii Gajewskiej-Karamać ul. Okólna 35 66-400 Gorzów Wlkp. |
18 | 64 | 82 |
2 |
CEZARY STYCZYŃSKI |
Zespół Szkół Gastronomicznych
im. Febronii Gajewskiej-Karamać ul. Okólna 35 66-400 Gorzów Wlkp.
|
15 | 66 | 81 |
3 |
KRYSTIAN RABA |
Zespół Szkół Odzieżowych im. Krzysztofa Kieślowskiego ul. Śląska 64c
66-400 Gorzów Wlkp. |
14 | 52 | 66 |
Do etapu ogólnopolskiego zostali zgłoszeni uczniowie, którzy w etapie wojewódzkim Turnieju zdobyli co najmniej 80 punktów możliwych do uzyskania.
Komitat Główny Turnieju przeprowadza kwalifikacje kandydatów do III etapu do 28.02.2017 r. [email protected] , www.zsz5wroclaw.hom.pl
XXII TURNIEJ NA NAJLEPSZEGO UCZNIA W ZAWODZIE PIEKARZ I CUKIERNIK
Decyzją Komitetu Głównego Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Piekarz i Cukiernik do finału Turnieju zostali zakwalifikowani uczniowie z klasy trzeciej ZSZ nr 3, którzy w etapie wojewódzkim uzyskali ponad 80% punktów możliwych do uzyskania:
- w zawodzie piekarz:
- Dawid Czaplewski z Piekarni Ryszard Ostap Mieszka I 53, Gorzów Wlkp.
- Cezary Styczyński z Piekarni Erhard Szypiórkowski Kosynierów Gdyńskich 63, Gorzów Wlkp.
- w zawodzie cukiernik:
- Daniel Romanowski z Cukierni „ŚNIEŻKA” Jan Frank Chrobrego 29A, Gorzów Wlkp.
- Marcin Liszkiewicz z Cukierni „JUTRZENKA” Kazimierz Adamkiewicz Słoneczna 7a, Gorzów Wlkp.
Serdecznie gratulujemy i życzymy sukcesów podczas finału ogólnopolskiego, który odbędzie się w dniach 3-5 kwietna 2017 r. w Wrocławiu.